Tarihçe

Anasayfa > Tarihçe

KONYA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Tarihçe

Konya Teknik Üniversitesi; 18.05.2018 tarih ve 30425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan 7141 sayılı kanunun yedinci maddesiyle 2809 sayılı kanuna eklenen Ek Madde-179 ile yeni bir üniversite olarak kurulmuştur. Kuruluş kanuna göre; Selçuk Üniversitesine bağlı iken Mühendislik Fakültesinin adı ve bağlantısı değiştirilerek Konya Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne bağlanan “Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinden”, Selçuk Üniversitesine bağlı iken Mimarlık Fakültesinin adı ve bağlantısı değiştirilerek Konya Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne bağlanan “Mimarlık ve Tasarım Fakültesinden”, Rektörlüğe bağlı olarak yeni kurulan “İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi” ile “Tarım Bilimleri ve Teknolojileri” Fakültesinden, Selçuk Üniversitesine bağlı iken bağlantısı değiştirilerek Rektörlüğe bağlanan “Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulundan”, Rektörlüğe bağlı olarak yeni kurulan “Lisansüstü Eğitim Enstitüsünden”,oluşturulmuştur. Konya Teknik Üniversitesinin ana omurgasını teşkil eden Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile Mimarlık ve Tasarım Fakültelerinin kuruluşu 1970 yılına kadar uzanır. Bu Fakültelerin temel bölümleri olan Mimarlık Bölümü, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Makine Mühendisliği Bölümü ve Harita Mühendisliği Bölümleri, 1970-1971 eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Mühendislik-Mimarlık Yüksekokulu olarak açılmış, 1971 yılında Konya Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi ismini almış, 1982-1983 eğitim-öğretim yılında da 41 sayılı kanun hükmünde kararname ile Fakülteye dönüştürülerek Mühendislik-Mimarlık Fakültesi olarak Selçuk Üniversitesine bağlanmıştır. 2012 yılında Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde bulunan Mühendislik-Mimarlık Fakültesinin ismi Mühendislik Fakültesi olarak değiştirilmesi ve adı Selçuk Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak Mimarlık Fakültesi kurulması; Millî Eğitim Bakanlığının 7/9/2012 tarihli ve 22448 sayılı yazısı üzerine, 2809 sayılı Kanunun Ek Madde-30 ‘a göre, Bakanlar Kurulu’nca 20/9/2012 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Fakülteler