KTÜN’de ‘Literatür Tarama Teknikleri ve Pratik Arama İpuçları’ Adlı Webinar Düzenlendi

Konya Teknik Üniversitesi (KTUN) kütüphanesine ve kullanıcılarına EBSCO firması tarafından sağlanan EBSCO Discovery Service (EDS) üzerinden gerçekleştirilebilecek işlemler ile ilgili olarak bir webinar düzenlendi. Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından organize edilen Literatür Tarama Teknikleri ve Pratik Arama İpuçları konu başlıklı webinar eğitimi Uzman Uğurcan Özkan tarafından verildi. İnteraktif sağlanan eğitime, akademik personel ve lisansüstü öğrenciler katıldı.

Eğitimde, KTUN kütüphane kullanıcılarına, kütüphane kataloğunda kayıtlı fiziki ve elektronik yayınlar ile abone olunan akademik veri tabanları ve internet üzerindeki akademik yayın ve veri tabanlarının detaylı taramasının kolayca yapılmasını ve onlara uzaktan içeriklerine erişimini sağlayan EBSCO Discovery Service (EDS) hakkında genel bir tanıtım yapıldı.

Uzman Uğurcan Özkan anlatımında; EDS’nin, 1.000.000’dan fazla yayına sahip dünyanın en iyi yayıncılarından ve bilgi sağlayıcılarından oluşan yaklaşık 23 bin 8 yüz sağlayıcıdan özet ve indeks, tam metin ve açık erişim kaynakları da dâhil olmak üzere kapsamlı bir indeks koleksiyona sahip olduğu bilgisini paylaşarak yayın ve sağlayıcı sayfalarına örnek erişimler yaparak özet ve metin erişimler ile ilgili demonstrasyonda bulundu.

Tüm elektronik veri tabanlarına ve basılı kaynaklara erişim noktasında, EDS’nin tam metin akademik ve hakemli dergi makaleleri, e-kitaplar, tezler, vaka çalışmaları ve farklı doküman türleri için tek giriş noktası olduğunu ifade eden Özkan; otomatik olarak kaynakça oluşturma ve bibliyografik yönetim programlarla entegrasyon ve tarih, konu, coğrafya, yayın gibi detaylı daraltıcılar ile hedefe yönelik araştırma yöntemlerinden örnekler verdi. Ayrıca dergi aramaları, Web of Science ve Scopus atıf indekslerindeki makaleler ve atıf sayıları ile arama terimlerine yönelik en ilgili sonuçların nasıl yapılacağı hakkında bilgilerin de verildiği eğitime katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.

Eğitim ile ilgili videonun tamamına https://youtu.be/a3ouLQgLSKY linkinden erişebilirsiniz.

KTÜN Konya Teknik Üniversitesi