Haber Detay

Anasayfa > Haberler > Haber Detay

Çevre Atıklarına Sanatsal Dokunuşlar SanAtık Konya Sergisi Sanat Severlerle Buluştu

Let's Do It Türkiye SanAtık projesi kapsamında hazırlanan "Çevre Atıklarına Sanatsal Dokunuşlar SanAtık Konya Sergisi" Tantavi Kültür Sanat Merkezinde gerçekleştirilen açılışın ardından sanatseverlerle buluştu.

 

Serginin hazırlanmasında Let's Do It Türkiye ekibi ile Konya Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilgehan Yılmaz Çakmak, tasarım ekibi ve gönüllülerin de desteği ile ortaya çıkan 40’a yakın eser bulunuyor. Sergi ile plastik malzemeler, atık kumaşlar, kullanılamayan nesneler ile geri dönüştürülemeyen kimyasal materyallerin oluşturduğu atık malzemelerin geri dönüştürülmesi ile aslında çevresel atıklara ve kirlenen doğa ve kentlere bir tepki oluşturmayı hedefliyor. İçi boşalan, değersizleşen ve atılan her nesnenin dili olmayı amaçlayan bir bakış açısıyla ortaya çıkarılan her eserin bir hikâyesi de bulunuyor.

 

Serginin açılında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, "Öncelikle sergide emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Değerli Bilgehan Yılmaz Çakmak Hocamız bu çalışmalardan bahsederek bizleri atölyeye ilk davet ettiğinde eserleri göstererek bir sergi yapmak istediklerini söyledi. Çalışmaları gördüğümde hayranlığımı gizleyemedim, açıkçası böylesine emek ve kıymetli işler için seve seve destek olacağımızı kendisine ilettim ve görüyorum ki çok güzel de oldu. Emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyor keyifli anlar diliyorum" dedi.

 

Serginin Küratörü, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilgehan Yılmaz Çakmak da yaptığı konuşmada, "Atık malzemelerimizi topladıktan sonra ekibimizle malzemelere ne olmak istiyorsun diye sorduk, çünkü malzemenin dilinin olduğuna inanıyoruz. Malzemelerimizin yanıtlarının her biri birer sanat eserine dönüştü.

 

 Her eserin bir hikâyesi var. Kimi hikâye taşlama ve tekstil atölyelerinde çalışanların hastalanarak ölmelerini anlatıyor, kimisi ise çarpıklaşan ve gittikçe kirlenen kentlere mesaj veriyor, petrol atıklarının etkilediği deniz canlılarının seslerini sergide bulmak mümkün. Biz bu bütün serginin özünde mesaj olarak atık olarak görülen nesnelerin sanat bakış açısıyla ele alındığında değerli bir ürüne dönüşeceğini vurgulamak istedik" dedi.

 

SanAtık Proje Koordinatörü Kübra Sarı ise yaptığı konuşmada, "Sanatın ve çevrenin gücünün bir araya getiren SanAtık Sergisinin heyecanıyla doluyuz. Sergimiz sanatın evrensel diliyle çevre bilincini yaymak ve düşünceleri hayata getirmek umuduyla bir araya gelmiş bir topluluğun, bu sergi sadece bir sanat sergisi değil aynı zamanda bir çağrı ve bir harekettir. Gezegenimizde yarattığımız tahribata bir başkaldırıdır. Birlikte daha sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için attığımız adımlardan sadece biri bu serginin sizlere çevresel sorumluluk ve sürdürülebilir konularında geniş düşünce yolları sunmasını umuyor tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

 

Let’s do it Türkiye Koordinatörü Cengiz Kasak yaptığı konuşmada, "Let’s do it hareketi 2008 yılında Estonya’da bir grup genç tarafından atık sorunlara dikkat çekmek için başlatılan bir harekettir.  93 ülkede dünyanın en büyük sivil çevre hareketi olarak görebiliyoruz. 2018 yılında bir grup genç olarak Türkiye oluşumunu oluşturarak bu alanda farkındalık çalışmaları yapmaya başladık. Biz burada çevremizin ve doğanın korunması için sürdürülebilir bir geleceğe adım atmak için önemli bir mihenk taşı olarak bu sergiye ortak olduk kıymet verip geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyor keyifli vakit geçirmenizi diyorum" dedi.

 

Rektörümüz Prof. Dr. Osman Nuri Çelik’in de katılımı ile gerçekleşen sergiye Meram Belediye Başkanı Yardımcısı Selahattin Özçelik, Koski Genel Müdürü Ahmet Demir, kurum ve kuruluşlardan temsilciler ve üniversitemizin akademik, idari personeli ile sanatseverler katıldı.

 

 

 

Konya Teknik Üniversitesi KTÜN Prof. Dr. Osman Nuri Çelik