Öğretim Üyelerimizin Yapay Zekâ Projesine TÜBİTAK’tan Destek

Üniversitemiz, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar ve Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizin görev aldığı proje, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı tarafından “1711-YZE-2023 Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı” kapsamında desteklenmeye değer görüldü.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Sait Ali Uymaz, Doç. Dr. Ersin Kaya ve Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Ömer Sinan Şahin’in görev aldığı Yapay Zeka Tabanlı Yeni Nesil Şerit Testereli Metal Kesme Makinelerinde İzlenebilirlik, Verimlilik ve Kestirimci Bakım” adlı projesi desteklenmeye hak kazandı.

Akıllı Üretim Sistemleri alanında desteklenecek proje İMAŞ Makine Sanayi A.Ş., Omarge Bilişim Ltd. Şti. ve Konya Teknik Üniversitesi akademisyenlerinden oluşan çalışma ekibi tarafından yürütülecek.

Proje ile endüstriyel metal kesme süreçlerinde yapay zekâ destekli bir yaklaşım kullanarak şerit testereli metal kesme makinelerinin performansını ve verimliliğini artırması, kesme işlemlerinde karşılaşılan problemleri azaltarak ve kestirimci bakım teknikleri ile makinelerin daha güvenilir, izlenebilir ve öngörülebilir hale gelmesi amaçlanıyor.

2023 Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı Sonuçlarına erişim için tıklayınız.

TÜBİTAK "1711-YZE-2023 Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı Hakkında

2021 yılında yayınlanan Türkiye Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi kapsamında sürdürülebilir bir yapay zekâ eko sistemi inşa etmek amacıyla TÜBİTAK tarafından ikinci defa çağrıya çıkılan ve çok paydaşlı işbirliğine dayalı yeni destek modeline sahip TÜBİTAK "1711-YZE-2023 Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı" ile 16 şirketler birliği destek almaya hak kazandı.  Destekler “Akıllı Üretim Sistemleri”, “Akıllı Tarım, Gıda ve Hayvancılık”, “Finans Teknolojileri”, “İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik” ve “Akıllı Eğitim Teknolojileri” olmak üzere 5 öncelikli alanda verildi.