Öğretim Üyemizin Sahibi Olduğu ‘Aivisiontech’ Firmasından Yapay Zeka Alanında Dikkat Çeken Sağlık Projesi

Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Murat Ceylan’ın sahibi olduğu Aivisiontech’ Firmasında geliştirilen yapay zeka destekli termal görüntüleme projesi ile sporcularda olası sakatlık, kas problemleri ve yorgunluklar tespit edilecek, hemen önlem alınacak. Geliştirilen yapay zeka yazılımı sayesinde sporda kulüplerin sakatlık nedeniyle uğradıkları zarar en aza indirecek formül ile büyük bir soruna çare olacak.

Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Murat Ceylan tarafından 2018 yılında ODTÜ Teknokent’te kurulan ve daha sonra merkezi Konya Teknokent’e taşınan Aivisiontech Elektronik Yazılım A.Ş., farklı görüntüleme modalitelerinden (termal, hiperspektral, 3D vb.) elde edilen verileri yapay zeka ile analiz eden bir teknoloji firması olma özelliğini taşıyor. Yapay zeka çözümleri üreten Aivisiontech, ai4sports’un yanı sıra kadın sporcular için geliştirdiği ai4sportsW ve e-sporcular için geliştirdiği ai4e-sport ile alanında ilk ve tek çözüm olarak dikkat çekiyor.

Doç. Dr. Murat Ceylan çalışmanın, futbolda sakatlanmaların takımlara yüksek maliyetler getirmesi ve bunların da önlenebilir olması, bu alanda bir çözüm üretmesi açısından ilham verici olduğunu ifade ederek, “Futbolda kas sakatlıklarının yüzde 90’ı, alt vücut sakatlıklarının yüzde 66’sı ve eklem sakatlıklarının yüzde 60’ı temassız gerçekleşmektedir. Dolayısıyla bu sakatlıklar önlenebilir niteliktedir. Deriden yayılan kızılötesi radyasyonu elektrik sinyallerine dönüştürerek görselleştiren klinik bir görüntüleme tekniği olan termografiyi yapay zeka ile birleştiren ai4sports yazılımıyla 15 saniyeden daha kısa sürede bir sporcunun 40 farklı kas grubu incelenerek sakatlık risk analizi yapılmakta ve böylelikle sakatlıklar erken tespit edilebilmektedir” dedi.

Yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlara göre, Süper Lig'in önemli takımlarıyla 2 sezon çalışılmış ve sakatlıkların yüzde 95’inin önceden doğru olarak tahmin edilmiş olması çalışmayı yatırımcılar için cazip kılan önemli etkenlerden biri olarak görülüyor.  Sporculara özel yapay zeka çözümleri ile sakatlık risk analizi yaparak olası sakatlıkları belirleyen ve önlenmesini sağlayan yerli girişim Aivisiontech, yeni ai4sports ürünüyle 3 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım da aldı. Yatırımı e-girişim üzerinden duyuran firmanın yatırım turu, adı açıklanmayan bir bankanın genel müdürü tarafından gerçekleştirildi.