KTÜN Rektörümüz Prof. Dr. Babür Özçelik SANTEK Toplantısında Konuştu

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayelerinde, Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası ve Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Sanayi ve Teknoloji İş birliği Kurulu (SANTEK) buluşmaları ve çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştayın açılış programında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Babür Özçelik, konuşmasında üniversite sanayii iş birliğinin önemine vurgu yaptı.

“Sektöre Nitelikli İnsan Kaynağı Sağlamak Hedeflerimiz Arasında”

Konya Teknik Üniversitesi’nin üniversite-sanayii iş birliği kapsamında yürütülen proje sayılarını katılımcılarla paylaşan Rektörümüz Prof. Dr. Babür Özçelik konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “Anadolu’nun sanayi merkezi olan Konya’da, teknik bir üniversite olarak üzerimize önemli görevler düşmektedir. Birçok alanda ülkeler arasında sınırların kalktığı ve sınırları bilginin gücünün tayin ettiği günümüz dünyasında, bilgiyi üreten ve ürettiği bilgiyi teknolojik ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde ürüne dönüştüren toplumlar, müreffeh ve güçlü ülkeler haline gelmişlerdir. Bunu sağlamak için güçlü bir üniversite-sanayi iş birliği önemlidir. Bölgenin ilk ve tek teknik üniversitesi olarak bölgedeki sanayi kuruluşlarıyla iş birliğini geliştirmek, ülkemizin yüksek teknoloji üssü haline gelmesine katkıda bulunacak gençler yetiştirmek, güçlü kadrosu ile nitelikli araştırmalar yapmak ve üretilen bilginin uygulamaya koyulmasını sağlamak önde gelen hedeflerimizdir.”

Konya, organize sanayi bölgeleri ve üniversite eğitim alt yapısı ile İç Anadolu Bölgesinin en gözde sanayi şehirlerinden biri olduğunu ifade eden Özçelik, “İlimizde, otomotiv, savunma, makine, tarım makineleri, inşaat, gıda, metal, plastik, tekstil, mobilya, yenilenebilir enerji sistemleri sanayisinde faaliyet gösteren çok sayıda kuruluş bulunuyor. Konya Teknik Üniversitesi olarak söz konusu kuruluşlar ile üniversite-sanayi iş birlikleri kapsamında çok sayıda proje yürütüyoruz. Sanayimizin ihtiyacı olan teknolojik alt yapıya yönelik buluş, patent ve nitelikli insan kaynağı yetiştiriyoruz.” diye konuştu.

“Proje Sayılarıyla Konya Teknik Üniversitesi”

Kimyadan malzemeye, inşaattan elektrik elektroniğe, 207 farklı alanda sektörel hizmet sunduklarını, sanayi ile bütünleşen bir Teknik üniversite olma yolunda emin adımlarla geleceğe yürüdüklerini aktaran Özçelik, “Konya Teknik Üniversitesi’nin 2021 verileri ölçeğinde proje sayılarını paylaştı.  “2021 yılında 34 öğretim elemanımız 53 sanayi projesinde görevlendirildi. 2021 yılı TÜBİTAK 2242: üniversite öğrencileri araştırma proje yarışmaları 2209/b: sanayi odaklı lisans bitirme tezi destekleme programı, 2209/a: üniversite öğrencileri yurt içi araştırma projeleri destek programı olmak üzere 23 adet TÜBİTAK öğrenci projesi yürütüldü. Ulusal veya uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenen bilimsel araştırma projeleri kapsamında 2019 yılında 40, 2020 yılında 69, 2021 yılında ise 76 proje yürüttük. Tamamlanan 19, devam eden, 14 TÜBİTAK projemiz var. Aynı zamanda 2 Avrupa Birliği Projesi yürütüyoruz. 2021 yılında Teknoloji Transfer Ofisi (TTO)'ya teslim edilen 16 buluş bildirim formu, ulusal 4 patent başvuru sayısı, ulusal 4 tescil belgesi alan patent, uluslararası 3 patent başvurusu yapıldı.” dedi.

Konya Teknik Üniversite’sinin sıralamalardaki görünümünü katılımcılarla paylaşan, Rektörümüz Prof. Dr. Babür Özçelik, “Konya Teknik Üniversitesi Kurucu Rektörü olarak Üniversitemizin kuruluşundan bu yana geçen süreçte bizlere destek veren tüm iç ve dış paydaşlarımıza teşekkür ederim.  Akademik çıktıları yüksek verimli bir çalıştay geçirmenizi temenni eder, herkesi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Konya Vali Yardımcısı Faruk Bekarlar, Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Uzbaş, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarılı, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, ve Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk,’ün konuşmalarının ardından yapılan sunumların devamında, savunma, otomotiv ve tarım makineleri sektörleri temsilcileri, akademisyenler ve kamu temsilcileri ile bir araya geldi.