Haber Detay

Anasayfa > Haberler > Haber Detay

KTÜN’de Avrupa Birliği Projesi ‘Waste2Fresh’ Tanıtım Toplantısı Yapıldı

Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serpil Edebali koordinasyonluğunda yürütülecek olan ve Avrupa Birliği Komisyonu tarafından kabul edilen, Enerji Yönetiminde Büyük Öneme Sahip Maliyet Avantajlı Atık Su Dönüşümüne Katkı Sağlayan Waste2Fresh Projesi’nin tanıtım toplantısı yapıldı.

 

Toplantıya Konya Valisi Vahdettin Özkan, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Dr. Leyla Şahin Usta, Ak Parti Milllet vekillleri Ziya Altunyaldız, Halil Etyemez, Selman Özboyacı, Hacı Ahmet Özdemir, Abdullah Ağralı, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik ve Öğretim Üyeleri katıldı.

 

Toplantıda proje hakkında görüşlerini bildiren Konya Valisi Vahdettin Özkan, “Projeyi beğendim inşallah Konya’mız için de olumlu gelişmelere vesile olacak. İsterim ki Konya sanayimiz içinde bu projenin uyarlanabilir bir proje olması ve Konya da yer alan firmalarımızın bu projeden istifade edebilmesi” dedi. Bu konuyla ilgili olarak Doç. Dr. Serpil Edebali’den projenin Konya firmalarıyla ortak çalışmaya uygun olacağına dair olumlu bilgi alan Vali Özkan, projenin  “ Projenin Konya Teknik Üniversitesi, Konya ve Ülkemiz için de hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Konya Teknik Üniversite’mizin koordinatörlüğünde gerçekleşecek projenin Konya ve Türkiye için büyük önem taşıdığını ifade eden Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Dr. Leyla Betül Şahin “Üniversitemize ve akademisyenlerimize çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

 

Tanıtım toplantısında konuşan Rektör Özçelik, projeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bir Teknik Üniversite olarak böyle bir projenin kabul edilmesi bizi gerçekten gururlandırdı. Konya’mız, ülkemiz ve dünya için de güzel sonuçları olan bir proje olmasını temenni ediyorum.  Projenin öğretim üyelerimiz için de motivasyon oluşturmasını ve daha birçok başarılı proje çıkmasına vesile olmasını diliyorum. Üniversitemizin geldiği bu noktada önemli katkıları olan akademik ve idari personelimize bu vesile ile ayrı ayrı teşekkür ederim” dedi.

 

Proje ile ilgili olarak sunum gerçekleştiren Doç. Dr. Serpil Edebali, proje ile ilgili detaylı bilgileri davetlilerle paylaştı. Projenin konusu, amaçları, proje ortakları, bütçesi gibi kritik noktaları davetlilerle paylaşan Edebali, “Ufuk2020 çerçevesinde Avrupa Birliği Komisyonuna sunulan Waste2Fresh Projesi, ERAK Giyim Sanayi gibi tekstil üretim fabrikalarından çıkan atık sular için Uludağ Çevre Teknolojileri Ar-Ge Merkezi ile birlikte kapalı devre geri dönüşüm sistemleri geliştirerek endüstriyel ihtiyaçları karşılamayı öneriyor. Waste2Fresh Sistemi sıfıra yakın deşarj sağlayan, tatlı su kaynaklarının mevcut kullanımını azaltan ve su, enerji ve diğer kaynakların organik tuzlar ve ağır maddeler geri kazanımını önemli ölçüde yeni ve yenilikçi katalitik bozulma yaklaşımlarını son derece seçici ayırma ve ekstraksiyon teknikleriyle entegre edecek. Mevcut son teknolojiler ile karşılaştırıldığında kaynak ve su verimliliğinde en az yüzde 30’luk bir artışla sonuçlanacak. Sistem sayesinde Türkiye, AB ve dünya genelinde çevresel problemlere karşı önemli kazançlar sağlanması umuyoruz.” dedi. Uzun çalışmaların sonucunda böyle bir başarı elde etmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Edebali, “Umuyorum ki projemiz ülkemiz ve dünya adına güzel sonuçlar elde edecek” dedi.

 

Doç. Dr. Edabali, sunumun ardından konuyla ilgili olarak yöneltilen soruları yanıtladı. Projenin diğer benzer projelerden farkının ne olduğuna yönelik gelen soruya, Edebali’nin yanıtı, Farklı teknikleri bir arada kullanılmasıyla su ve enerji tasarrufu sağlaması şeklinde oldu. Sorular özellikle Konya ve ülke için projenin çıktılarının neler olacağı üzerine yoğunlaştı. Edebali, “Türkiye’nin tekstil üretiminde birçok ülkenin önünde yer alıyor olması, çok fazla üretim ve çok fazla atık su ve enerji kaybı demek, bu projeyle tasarruf sağlanması hem ülkemiz hem de dünyanın geleceği için önemli. Özellikle yüksek bütçeli bir Avrupa Birliği Projesi olması bunun yanında, bir Türk kuruluşun ve akademisyenin koordinatör olduğu proje olması da önem arzediyor. Projemiz alanında birçok ilki barındıran özgün bir projedir” diyerek sözlerini bitirdi.

 

 

 

KTÜN Konya Teknik Üniversaitesi Prof. Dr. Babür Özçelik