KTÜN’de TÜBİTAK 1001 Projesi Destek Aldı

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgehan Nas’ın yürütücülüğünü yaptığı “Kentsel Atık Suların Tarımsal Sulama Suyu Olarak Yeniden Kullanımı: Antibiyotikler Metabolitlerinin Yenilikçi Arıtma Teknolojileri İle Giderimi Ve Tarımsal Üretimde Atıksudan Toprak ve Bitkilere Geçişi” adlı projesi, TÜBİTAK 1001 Projeleri kapsamında kabul edildi.

Proje ile evsel/kentsel atık suların tarımsal sulama suyu olarak yeniden kullanımında endişe veren kirletici gruplarından olan antibiyotiklerin ve metabolitlerinin yenililikçi arıtma teknolojileri ile gideriminin araştırılması ve geri kazanılmış sular ile sulanan deneme arazisinde antibiyotiklerin toprak ve bitkiye geçişinin incelenerek insan sağlığı, gıda güvenliği açısından değerlendirilmesi amaçlanıyor. Proje, son yıllarda küresel ölçekte ve Konya ilinde yaşanan iklim değişikliği ve kuraklık etkisi ile önem kazanan su yönetiminde arıtılmış atıksuların yeniden kullanımı ve sürdürülebilir tarım konusunda önemli çıktılar ortaya koymayı planlıyor.

KTÜN Konya Teknik Üniversitesi