TÜBİTAK Girişimcilik Destek Programı (BİGG)’Den Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Murat Ceylan’a Ödül

Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Ceylan, TÜBİTAK Girişimcilik Destek Programı (BİGG) kapsamında “Sporda yapay zeka uygulamaları” kategorisinde 67 başvurunun arasından ilk 5’e girerek büyük ödülün sahibi oldu.

Spor ve sporla ilişkili alanlarda yeni bilgi üretilmesi, yenilikçi yaklaşımların geliştirilmesi, teknolojik girişimciliğin desteklenmesi, spor teknolojileri alanında farkındalığın artırılmasına amacıyla sunulan projelerin ödüllendirildiği tören İstanbul’da gerçekleşti. Törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal katıldı.

Sporda yapay zeka uygulamaları kategorisinde yarışmaya katılarak büyük ödülün sahibi olan Prof. Dr. Murat Ceylan, kendi kategorisinde hazırlamış olduğu “ai4sports” adlı proje ile sporcuların antrenman öncesi ve sonrasında termal kamera ile alınan görüntülerini analiz ederek 40 farklı kas grubu için sporculara özgü sakatlık risk tahmini yapan bir sistem geliştirmiştir. Geliştirilen bu proje ile sporcuları sürekli takip ederek sporcuların sakatlık risklerini azaltmayı hedeflemiştir.

67 teknolojik girişim başvurusunun yapıldığı, 15’inin final aşamasına kaldığı yarışma, “Spor teknolojilerinde artırılmış ve sanal gerçeklik uygulamaları”, “Sporda yapay zeka uygulamaları”, “Sporla ilişkili istatistik ve büyük veri analizi uygulamaları”, “Bireysel ve takım takip-analiz sistemleri”, “Sporda antrenman teknolojileri”, “İthal spor malzemelerinin yerlileştirilmesi” ile “Sporda sensör teknolojisi”  olmak üzere toplam 7 kategoriden oluştu.