TÜBİTAK Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı Sözleşmesine İmzalar Atıldı

TÜBİTAK 2023 Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı Sözleşme İmza Töreni, TÜBİTAK Gebze Yerleşkesinde  bulunan Marmara Teknokent’te gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımlarıyla düzenlenen törende, Rektörümüz Prof. Dr. Osman Nuri Çelik,  TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve projenin taraflarıyla birlikte Üniversitemiz adına sözleşmeyi imzaladı.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Sait Ali Uymaz, Doç. Dr. Ersin Kaya ve Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Ömer Sinan Şahin’in görev aldığı “Yapay Zeka Tabanlı Yeni Nesil Şerit Testereli Metal Kesme Makinelerinde İzlenebilirlik, Verimlilik ve Kestirimci Bakım” adlı proje, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı tarafından “1711-YZE-2023 Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı” kapsamında desteklenmeye değer görülmüştü. Akıllı Üretim Sistemleri alanında desteklenecek proje İMAŞ Makine Sanayi A.Ş., Omarge Bilişim Ltd. Şti. ve Konya Teknik Üniversitesi akademisyenlerinden oluşan çalışma ekibi tarafından yürütülecek.

Proje ile endüstriyel metal kesme süreçlerinde yapay zekâ destekli bir yaklaşım kullanarak şerit testereli metal kesme makinelerinin performansını ve verimliliğini artırması, kesme işlemlerinde karşılaşılan problemleri azaltarak ve kestirimci bakım teknikleri ile makinelerin daha güvenilir, izlenebilir ve öngörülebilir hale gelmesi amaçlanıyor.