Gıda Teknolojisi

Ders İceriği
Dersin Adı   Gıda Mikrobiyolojisi
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
0 5041205 4 / 1 5
Dersin Düzeyi Önlisans
Dersin Veriliş Biçimi Yüzyüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Nihat Telli
Koordinatör E-Mail ntelli ktun.edu.tr
Öğretim Elemanı Doç. Dr. Nihat Telli
Yardımcı Öğretim Elemanları
Dersin Amacı Gıda Mikrobiyolojisinin Tarihçesi ve Önemi, Gıdalarda Bulunan Önemli Mikroorganizmalar, Mikrobiyal Bulaşma Kaynakları, Gıdalarda Mikrobiyal Gelişmeyi Etkileyen Faktörler, Gıdalarda İndikatör Mikroorganizmalar, Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar, Gıda Muhafaza İlkeleri ve Gıdalarda Mikrobiyal Bozulmalar konularını teorik ve uygulamalı olarak öğrencinin öğrenmesi amaçlanmaktadır.
Temel Meslek Dersi Uzmanlaşma Dersi
90 10
Ders Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Anlatım, Gösterim, Tartışma, Soru-Cevap, Deney, Uygulama-Alıştırma, Örnek Olay İncelemesi, İç Mekanda Takım/Grup Çalışması, Beyin Fırtınası
Hafta Ders İçerik Kaynak
1 Mikroorganizma Gıda İlişkileri Ders Notları
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara
Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa.
2 Gıdalarda Önemli Mikroorganizmalar (Bakteriler) Ders Notları
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara
Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa.
3 Gıdalarda Önemli Mikroorganizmalar (Mayalar ve Küfler) Ders Notları
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara
Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa.
4 Gıdalarda Mikrobiyal Bulaşma Kaynakları Ders Notları
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara
Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa.
5 Gıdalarda Mikrobiyal Gelişmeyi Etkileyen Faktörler Ders Notları
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara
Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa.
6 Gıdalarda İndikatör Mikroorganizmalar Ders Notları
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara
Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa.
7 Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar Ders Notları
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara
Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa.
8 Mikrobiyal Kontaminasyonun Önlenmesi, Mikroorganizmaların Uzaklaştırılması, Mikrobiyal Gelişmenin İnhibisyonu Ders Notları
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara
Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa.
9 Et ve Et Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar Ders Notları
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara
Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa.
10 ARA SINAV
11 Süt ve Süt ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar Ders Notları
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara
Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa.
12 Yumurta ve Yumurta Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar Meyve Sebze ve Meyve Sebze Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar Ders Notları
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara
Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa.
13 Konserve Gıdalarda Mikrobiyolojik Bozulmalar Ders Notları
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara
Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa.
14 Tahıl ve Tahıl Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar Fermente Alkollü İçeceklerde Mikrobiyolojik Bozulmalar Ders Notları
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara
Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa.
15 Gıda Koruma Yöntemleri Ders Notları
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara
Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa.
Sıra Ders Öğrenim Çıktıları Değer
1 Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri öğrenir. 20
2 Gıdalarda önemli mikroorganizmaları öğrenir. 20
3 Gıdalarda mikroorganizmaların gelişiminin kontrol altına alınmasını öğrenir. 20
4 Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkları öğrenir. 20
5 Gıdalardan alınan örneklerin mikrobiyal inceleme için hazırlanması ve ekim yöntemlerini öğrenir. 20
DÖÇ 1DÖÇ 2DÖÇ 3DÖÇ 4DÖÇ 5
00000
100000
001000
010000
00000
0001010
001000
1000010
000100
00000
010000
00000
AKTS İş Yükü Sayı Süre,Dakika Toplam İş Yükü
Haftalık ders saati (Teorik)141802520
Haftalık ders saati (Uygulama) (laboratuvar, stüdyo, atölye vb)1445630
Ödev1445630
Kısa Sınavlar (quiz)1445630
Materyal tasarlama, hazırlama000
Arazi Çalışmaları000
Rapor hazırlama1445630
Sunum1445630
Proje hazırlama000
Diğer çalışmalar1445630
Ara sınav ve ara sınava hazırlık1420420
Genel sınav ve genel sınava hazırlık1600600

AKTS İş Yükü Ara Sınava Katkı Yüzdesi Finale Katkı Yüzdesi
Haftalık ders saati (Teorik)00
Haftalık ders saati (Uygulama) (laboratuvar, stüdyo, atölye vb)00
Ödev00
Kısa Sınavlar (quiz)00
Materyal tasarlama, hazırlama00
Arazi Çalışmaları00
Rapor hazırlama00
Sunum00
Proje hazırlama00
Diğer çalışmalar00
Ara sınav ve ara sınava hazırlık400
Genel sınav ve genel sınava hazırlık060