Dersin Adı | Gıda Mikrobiyolojisi | ||
Dönemi | Dersin Kodu | Teorik Saat / Uygulama Saati | AKTS |
0 | 5041205 | 4 / 1 | 5 |
Dersin Düzeyi | Önlisans | ||
Dersin Veriliş Biçimi | Yüzyüze | ||
Dersin Koordinatörü | Doç. Dr. Nihat Telli | ||
Koordinatör E-Mail | ntelli ktun.edu.tr | ||
Öğretim Elemanı |
|
||
Yardımcı Öğretim Elemanları |
|
||
Dersin Amacı | Gıda Mikrobiyolojisinin Tarihçesi ve Önemi, Gıdalarda Bulunan Önemli Mikroorganizmalar, Mikrobiyal Bulaşma Kaynakları, Gıdalarda Mikrobiyal Gelişmeyi Etkileyen Faktörler, Gıdalarda İndikatör Mikroorganizmalar, Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar, Gıda Muhafaza İlkeleri ve Gıdalarda Mikrobiyal Bozulmalar konularını teorik ve uygulamalı olarak öğrencinin öğrenmesi amaçlanmaktadır. |
Temel Meslek Dersi | Uzmanlaşma Dersi |
90 | 10 |
Ders Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|
Anlatım, Gösterim, Tartışma, Soru-Cevap, Deney, Uygulama-Alıştırma, Örnek Olay İncelemesi, İç Mekanda Takım/Grup Çalışması, Beyin Fırtınası |
Hafta | Ders İçerik | Kaynak |
---|---|---|
1 | Mikroorganizma Gıda İlişkileri | Ders Notları Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa. |
2 | Gıdalarda Önemli Mikroorganizmalar (Bakteriler) | Ders Notları Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa. |
3 | Gıdalarda Önemli Mikroorganizmalar (Mayalar ve Küfler) | Ders Notları Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa. |
4 | Gıdalarda Mikrobiyal Bulaşma Kaynakları | Ders Notları Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa. |
5 | Gıdalarda Mikrobiyal Gelişmeyi Etkileyen Faktörler | Ders Notları Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa. |
6 | Gıdalarda İndikatör Mikroorganizmalar | Ders Notları Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa. |
7 | Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar | Ders Notları Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa. |
8 | Mikrobiyal Kontaminasyonun Önlenmesi, Mikroorganizmaların Uzaklaştırılması, Mikrobiyal Gelişmenin İnhibisyonu | Ders Notları Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa. |
9 | Et ve Et Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar | Ders Notları Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa. |
10 | ARA SINAV | |
11 | Süt ve Süt ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar | Ders Notları Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa. |
12 | Yumurta ve Yumurta Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar Meyve Sebze ve Meyve Sebze Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar | Ders Notları Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa. |
13 | Konserve Gıdalarda Mikrobiyolojik Bozulmalar | Ders Notları Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa. |
14 | Tahıl ve Tahıl Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar Fermente Alkollü İçeceklerde Mikrobiyolojik Bozulmalar | Ders Notları Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa. |
15 | Gıda Koruma Yöntemleri | Ders Notları Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa. |
Sıra | Ders Öğrenim Çıktıları | Değer |
---|---|---|
1 | Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri öğrenir. | 20 |
2 | Gıdalarda önemli mikroorganizmaları öğrenir. | 20 |
3 | Gıdalarda mikroorganizmaların gelişiminin kontrol altına alınmasını öğrenir. | 20 |
4 | Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkları öğrenir. | 20 |
5 | Gıdalardan alınan örneklerin mikrobiyal inceleme için hazırlanması ve ekim yöntemlerini öğrenir. | 20 |
DÖÇ 1 | DÖÇ 2 | DÖÇ 3 | DÖÇ 4 | DÖÇ 5 | |
---|---|---|---|---|---|
PÇ | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | PÇ | 10 | 0 | 0 | 0 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 10 | 0 | 0 | PÇ | 0 | 10 | 0 | 0 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 10 | 10 | PÇ | 0 | 0 | 10 | 0 | 0 | PÇ | 10 | 0 | 0 | 0 | 10 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 10 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | PÇ | 0 | 10 | 0 | 0 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
AKTS İş Yükü | Sayı | Süre,Dakika | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Haftalık ders saati (Teorik) | 14 | 180 | 2520 | Haftalık ders saati (Uygulama) (laboratuvar, stüdyo, atölye vb) | 14 | 45 | 630 | Ödev | 14 | 45 | 630 | Kısa Sınavlar (quiz) | 14 | 45 | 630 | Materyal tasarlama, hazırlama | 0 | 0 | 0 | Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 | Rapor hazırlama | 14 | 45 | 630 | Sunum | 14 | 45 | 630 | Proje hazırlama | 0 | 0 | 0 | Diğer çalışmalar | 14 | 45 | 630 | Ara sınav ve ara sınava hazırlık | 1 | 420 | 420 | Genel sınav ve genel sınava hazırlık | 1 | 600 | 600 |
AKTS İş Yükü | Ara Sınava Katkı Yüzdesi | Finale Katkı Yüzdesi |
---|---|---|
Haftalık ders saati (Teorik) | 0 | 0 | Haftalık ders saati (Uygulama) (laboratuvar, stüdyo, atölye vb) | 0 | 0 | Ödev | 0 | 0 | Kısa Sınavlar (quiz) | 0 | 0 | Materyal tasarlama, hazırlama | 0 | 0 | Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | Rapor hazırlama | 0 | 0 | Sunum | 0 | 0 | Proje hazırlama | 0 | 0 | Diğer çalışmalar | 0 | 0 | Ara sınav ve ara sınava hazırlık | 40 | 0 | Genel sınav ve genel sınava hazırlık | 0 | 60 |