Dersin Adı | Meyve ve Sebze Teknolojisi-1 | ||
Dönemi | Dersin Kodu | Teorik Saat / Uygulama Saati | AKTS |
1 | 5041302 | 2 / 1 | 3 |
Dersin Düzeyi | Önlisans | ||
Dersin Veriliş Biçimi | Yüzyüze | ||
Dersin Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Rabia Serpil Günhan | ||
Koordinatör E-Mail | rsgunhan ktun.edu.tr | ||
Öğretim Elemanı |
|
||
Yardımcı Öğretim Elemanları |
|
||
Dersin Amacı | Meyve ve sebzelerin bileşimleri, bozulma sebepleri, işleme gerekçeleri, soğukta muhafazası konularında bilgi ve beceriler kazandırmak |
Temel Meslek Dersi | Aktarılabilir Beceri Dersi |
80 | 20 |
Ders Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|
Anlatım, Gösterim, Tartışma, Soru-Cevap |
Hafta | Ders İçerik | Kaynak |
---|---|---|
1 | Karbohidratlar, azotlu maddeler | Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1. (2009). Bekir Cemeroğlu. 3. Baskı, Bizim Grup Basımevi, Kızılay/Ankara. |
2 | Lipidler, vitaminler, mineral maddeler | Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1. (2009). Bekir Cemeroğlu. 3. Baskı, Bizim Grup Basımevi, Kızılay/Ankara. |
3 | Asitler, enzimler, fenolik maddeler | Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1. (2009). Bekir Cemeroğlu. 3. Baskı, Bizim Grup Basımevi, Kızılay/Ankara. |
4 | Fitokimyasallar, renk maddeleri | Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1. (2009). Bekir Cemeroğlu. 3. Baskı, Bizim Grup Basımevi, Kızılay/Ankara. |
5 | Bitkisel kökenli toksinler, katkı maddeleri | Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1. (2009). Bekir Cemeroğlu. 3. Baskı, Bizim Grup Basımevi, Kızılay/Ankara. |
6 | Enzimatik bozulmalar, enzimatik olmayan bozulmalar | Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1. (2009). Bekir Cemeroğlu. 3. Baskı, Bizim Grup Basımevi, Kızılay/Ankara. |
7 | Taze meyve ve sebzelerin mikrobiyolojisi | Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1. (2009). Bekir Cemeroğlu. 3. Baskı, Bizim Grup Basımevi, Kızılay/Ankara. |
8 | Minimal işlenmiş meyve ve sebzelere giriş, hammadde seçimi, soyma, kesme ve dilimleme | Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1. (2009). Bekir Cemeroğlu. 3. Baskı, Bizim Grup Basımevi, Kızılay/Ankara. |
9 | VİZE | |
10 | Temizleme, yıkama (dezenfektan kullanımı), kurutma ve ambalajlama | Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1. (2009). Bekir Cemeroğlu. 3. Baskı, Bizim Grup Basımevi, Kızılay/Ankara. |
11 | Meyve ve sebzelerin ışınlanmasında kullanılan ışın kaynakları, radyasyon dozları | Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1. (2009). Bekir Cemeroğlu. 3. Baskı, Bizim Grup Basımevi, Kızılay/Ankara. |
12 | Soğukta depolama ilkeleri | Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1. (2009). Bekir Cemeroğlu. 3. Baskı, Bizim Grup Basımevi, Kızılay/Ankara. |
13 | Soğukta depolanan meyve ve sebzenin mikrobiyolojisi | Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1. (2009). Bekir Cemeroğlu. 3. Baskı, Bizim Grup Basımevi, Kızılay/Ankara. |
14 | Modifiye atmosferde depolama | Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1. (2009). Bekir Cemeroğlu. 3. Baskı, Bizim Grup Basımevi, Kızılay/Ankara. |
15 | Meyve ve sebzelerdeki bozulmanın insan sağlığına etkisi | Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1. (2009). Bekir Cemeroğlu. 3. Baskı, Bizim Grup Basımevi, Kızılay/Ankara. |
Sıra | Ders Öğrenim Çıktıları | Değer |
---|---|---|
1 | Meyve ve sebzelerin kimyasının ve mikrobiyolojisinin ne kadar önemli olduğunu kavrayabilme | 20 |
2 | Meyve ve sebzelerin işlenmesi ile ilgili teknolojiler hakkında anlatabilme | 20 |
3 | Meyve ve sebzelerin soğukta muhafazasının fizyolojik temellerini bilme | 20 |
4 | Meyve ve sebzelerin sağlıkla olan ilişkisinin bilincine vararak, yeni teknolojilerin önemini kavrayabilme | 20 |
5 | Meyve ve sebze işleme teknolojisi kapsamında, sorun çözme becerisi kazanabilme | 20 |
DÖÇ 1 | DÖÇ 2 | DÖÇ 3 | DÖÇ 4 | DÖÇ 5 | |
---|---|---|---|---|---|
PÇ | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | PÇ | 0 | 20 | 0 | 10 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | PÇ | 20 | 0 | 10 | 0 | 10 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 0 | 10 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 10 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 10 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
AKTS İş Yükü | Sayı | Süre,Dakika | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Haftalık ders saati (Teorik) | 14 | 180 | 2520 | Haftalık ders saati (Uygulama) (laboratuvar, stüdyo, atölye vb) | 0 | 0 | 0 | Ödev | 0 | 0 | 0 | Kısa Sınavlar (quiz) | 0 | 0 | 0 | Materyal tasarlama, hazırlama | 0 | 0 | 0 | Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 | Rapor hazırlama | 0 | 0 | 0 | Sunum | 0 | 0 | 0 | Proje hazırlama | 0 | 0 | 0 | Diğer çalışmalar | 3 | 360 | 1080 | Ara sınav ve ara sınava hazırlık | 1 | 600 | 600 | Genel sınav ve genel sınava hazırlık | 1 | 900 | 900 |
AKTS İş Yükü | Ara Sınava Katkı Yüzdesi | Finale Katkı Yüzdesi |
---|---|---|
Haftalık ders saati (Teorik) | 0 | 0 | Haftalık ders saati (Uygulama) (laboratuvar, stüdyo, atölye vb) | 0 | 0 | Ödev | 0 | 0 | Kısa Sınavlar (quiz) | 0 | 0 | Materyal tasarlama, hazırlama | 0 | 0 | Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | Rapor hazırlama | 0 | 0 | Sunum | 0 | 0 | Proje hazırlama | 0 | 0 | Diğer çalışmalar | 10 | 10 | Ara sınav ve ara sınava hazırlık | 30 | 0 | Genel sınav ve genel sınava hazırlık | 0 | 40 |