Gıda Teknolojisi

Ders İceriği
Dersin Adı   Meyve ve Sebze Teknolojisi-1
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
1 5041302 2 / 1 3
Dersin Düzeyi Önlisans
Dersin Veriliş Biçimi Yüzyüze
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Rabia Serpil Günhan
Koordinatör E-Mail rsgunhan ktun.edu.tr
Öğretim Elemanı Dr. Öğr. Üyesi Rabia Serpil Günhan
Yardımcı Öğretim Elemanları
Dersin Amacı Meyve ve sebzelerin bileşimleri, bozulma sebepleri, işleme gerekçeleri, soğukta muhafazası konularında bilgi ve beceriler kazandırmak
Temel Meslek Dersi Aktarılabilir Beceri Dersi
80 20
Ders Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Anlatım, Gösterim, Tartışma, Soru-Cevap
Hafta Ders İçerik Kaynak
1 Karbohidratlar, azotlu maddeler Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1. (2009). Bekir Cemeroğlu. 3. Baskı, Bizim Grup Basımevi, Kızılay/Ankara.
2 Lipidler, vitaminler, mineral maddeler Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1. (2009). Bekir Cemeroğlu. 3. Baskı, Bizim Grup Basımevi, Kızılay/Ankara.
3 Asitler, enzimler, fenolik maddeler Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1. (2009). Bekir Cemeroğlu. 3. Baskı, Bizim Grup Basımevi, Kızılay/Ankara.
4 Fitokimyasallar, renk maddeleri Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1. (2009). Bekir Cemeroğlu. 3. Baskı, Bizim Grup Basımevi, Kızılay/Ankara.
5 Bitkisel kökenli toksinler, katkı maddeleri Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1. (2009). Bekir Cemeroğlu. 3. Baskı, Bizim Grup Basımevi, Kızılay/Ankara.
6 Enzimatik bozulmalar, enzimatik olmayan bozulmalar Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1. (2009). Bekir Cemeroğlu. 3. Baskı, Bizim Grup Basımevi, Kızılay/Ankara.
7 Taze meyve ve sebzelerin mikrobiyolojisi Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1. (2009). Bekir Cemeroğlu. 3. Baskı, Bizim Grup Basımevi, Kızılay/Ankara.
8 Minimal işlenmiş meyve ve sebzelere giriş, hammadde seçimi, soyma, kesme ve dilimleme Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1. (2009). Bekir Cemeroğlu. 3. Baskı, Bizim Grup Basımevi, Kızılay/Ankara.
9 VİZE
10 Temizleme, yıkama (dezenfektan kullanımı), kurutma ve ambalajlama Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1. (2009). Bekir Cemeroğlu. 3. Baskı, Bizim Grup Basımevi, Kızılay/Ankara.
11 Meyve ve sebzelerin ışınlanmasında kullanılan ışın kaynakları, radyasyon dozları Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1. (2009). Bekir Cemeroğlu. 3. Baskı, Bizim Grup Basımevi, Kızılay/Ankara.
12 Soğukta depolama ilkeleri Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1. (2009). Bekir Cemeroğlu. 3. Baskı, Bizim Grup Basımevi, Kızılay/Ankara.
13 Soğukta depolanan meyve ve sebzenin mikrobiyolojisi Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1. (2009). Bekir Cemeroğlu. 3. Baskı, Bizim Grup Basımevi, Kızılay/Ankara.
14 Modifiye atmosferde depolama Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1. (2009). Bekir Cemeroğlu. 3. Baskı, Bizim Grup Basımevi, Kızılay/Ankara.
15 Meyve ve sebzelerdeki bozulmanın insan sağlığına etkisi Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1. (2009). Bekir Cemeroğlu. 3. Baskı, Bizim Grup Basımevi, Kızılay/Ankara.
Sıra Ders Öğrenim Çıktıları Değer
1 Meyve ve sebzelerin kimyasının ve mikrobiyolojisinin ne kadar önemli olduğunu kavrayabilme 20
2 Meyve ve sebzelerin işlenmesi ile ilgili teknolojiler hakkında anlatabilme 20
3 Meyve ve sebzelerin soğukta muhafazasının fizyolojik temellerini bilme 20
4 Meyve ve sebzelerin sağlıkla olan ilişkisinin bilincine vararak, yeni teknolojilerin önemini kavrayabilme 20
5 Meyve ve sebze işleme teknolojisi kapsamında, sorun çözme becerisi kazanabilme 20
DÖÇ 1DÖÇ 2DÖÇ 3DÖÇ 4DÖÇ 5
00000
0200100
00000
20010010
00000
00000
000010
000100
00000
00000
000100
00000
AKTS İş Yükü Sayı Süre,Dakika Toplam İş Yükü
Haftalık ders saati (Teorik)141802520
Haftalık ders saati (Uygulama) (laboratuvar, stüdyo, atölye vb)000
Ödev000
Kısa Sınavlar (quiz)000
Materyal tasarlama, hazırlama000
Arazi Çalışmaları000
Rapor hazırlama000
Sunum000
Proje hazırlama000
Diğer çalışmalar33601080
Ara sınav ve ara sınava hazırlık1600600
Genel sınav ve genel sınava hazırlık1900900

AKTS İş Yükü Ara Sınava Katkı Yüzdesi Finale Katkı Yüzdesi
Haftalık ders saati (Teorik)00
Haftalık ders saati (Uygulama) (laboratuvar, stüdyo, atölye vb)00
Ödev00
Kısa Sınavlar (quiz)00
Materyal tasarlama, hazırlama00
Arazi Çalışmaları00
Rapor hazırlama00
Sunum00
Proje hazırlama00
Diğer çalışmalar1010
Ara sınav ve ara sınava hazırlık300
Genel sınav ve genel sınava hazırlık040