Food Technologies

Course Content
Course Name   Food Microbiology
Semester Course Code Theory Practice Hours ECTS
6 5041205 4 / 1 5
Course Level Associate's Degree
Course Delivery Format Face to face
Coordinator Assoc. Prof. Dr. Nihat Telli
Coordinator E-mail ntelli ktun.edu.tr
Instructor Assoc. Prof. Dr. Nihat Telli
Course Assistant
Course Objective It is aimed that the student learn the subjects of the History and Importance of Food Microbiology, Important Microorganisms in Food, Sources of Microbial Contamination, Factors Affecting Microbial Growth in Food, Indicator Microorganisms in Food, Foodborne Microbial Diseases, Food Preservation Principles and Microbial Deterioration in Foods, theoretically and practically.
Eng Temel Meslek Dersi Eng Uzmanlaşma Dersi
90 10
Instructional Methods
Lecture, Demonstration, Discussion, Question and Answer, Experimentation, Practicing, Case Study, Indoor Team/Group Work, Brain Storming
Week Course Content Resource
1 Microorganism Food Relationships Lecture notes
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara
Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa.
2 Important Microorganisms in Foods (Bacteria) Lecture notes
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara
Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa.
3 Important Microorganisms in Food (Yeasts and Molds) Lecture notes
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara
Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa.
4 Sources of Microbial Contamination in Food Lecture notes
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara
Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa.
5 Factors Affecting Microbial Growth in Foods Lecture notes
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara
Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa.
6 Indicator Microorganisms in Foods Lecture notes
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara
Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa.
7 Foodborne Microbial Diseases Lecture notes
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara
Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa.
8 Prevention of Microbial Contamination, Removal of Microorganisms, Inhibition of Microbial Growth Lecture notes
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara
Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa.
9 Microbiological Deterioration in Meat and Meat Products Lecture notes
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara
Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa.
10 MIDTERM EXAM
11 Microbiological Deterioration in Milk and Dairy Products Lecture notes
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara
Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa.
12 Microbiological Deterioration in Egg and Egg Products Microbiological Deterioration in Fruit and Vegetable Products Lecture notes
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara
Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa.
13 Microbiological Deterioration in Canned Foods Lecture notes
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara
Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa.
14 Microbiological Deterioration in Grain and Cereal Products Microbiological Deterioration in Fermented Alcoholic Beverages Lecture notes
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara
Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa.
15 Food Preservation Methods Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara
Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa.
Lecture notes
No Course Outcomes (CO) Percent
1 Learns the factors affecting microbial growth in foods. 20
2 Learns important microorganisms in foods. 20
3 Learns to control the development of microorganisms in foods. 20
4 Learns food-borne microbial diseases. 20
5 Learns the preparation of food samples for microbial examination and cultivation methods. 20
CO 1CO 2CO 3CO 4CO 5
PO 1000100
PO 200000
PO 300000
PO 4001000
PO 500000
PO 6010000
PO 700000
PO 800000
PO 90001010
PO 10001000
PO 111010000
PO 121000010
ECTS Workload Number Duration,Min Total Workload
Weekly Lecture Hour (Theoretical)141802520
Weekly Practice/Lab Hour1445630
Homework1445630
Quiz1445630
Material Design, Preparation000
Field Studies000
Report Preparation1445630
Presentation1445630
Project Making000
Other Studies1445630
Mid-Term exam and pre-study1420420
Final Exam and pre-study1600600

ECTS Workload % of Mid-term Grading % of Final Grading
Weekly Lecture Hour (Theoretical)00
Weekly Practice/Lab Hour00
Homework00
Quiz00
Material Design, Preparation00
Field Studies00
Report Preparation00
Presentation00
Project Making00
Other Studies00
Mid-Term exam and pre-study400
Final Exam and pre-study060