Course Name | Food Microbiology | ||
Semester | Course Code | Theory Practice Hours | ECTS |
6 | 5041205 | 4 / 1 | 5 |
Course Level | Associate's Degree | ||
Course Delivery Format | Face to face | ||
Coordinator | Assoc. Prof. Dr. Nihat Telli | ||
Coordinator E-mail | ntelli ktun.edu.tr | ||
Instructor |
|
||
Course Assistant |
|
||
Course Objective | It is aimed that the student learn the subjects of the History and Importance of Food Microbiology, Important Microorganisms in Food, Sources of Microbial Contamination, Factors Affecting Microbial Growth in Food, Indicator Microorganisms in Food, Foodborne Microbial Diseases, Food Preservation Principles and Microbial Deterioration in Foods, theoretically and practically. |
Eng Temel Meslek Dersi | Eng Uzmanlaşma Dersi |
90 | 10 |
Instructional Methods |
---|
Lecture, Demonstration, Discussion, Question and Answer, Experimentation, Practicing, Case Study, Indoor Team/Group Work, Brain Storming |
Week | Course Content | Resource |
---|---|---|
1 | Microorganism Food Relationships | Lecture notes Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa. |
2 | Important Microorganisms in Foods (Bacteria) | Lecture notes Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa. |
3 | Important Microorganisms in Food (Yeasts and Molds) | Lecture notes Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa. |
4 | Sources of Microbial Contamination in Food | Lecture notes Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa. |
5 | Factors Affecting Microbial Growth in Foods | Lecture notes Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa. |
6 | Indicator Microorganisms in Foods | Lecture notes Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa. |
7 | Foodborne Microbial Diseases | Lecture notes Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa. |
8 | Prevention of Microbial Contamination, Removal of Microorganisms, Inhibition of Microbial Growth | Lecture notes Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa. |
9 | Microbiological Deterioration in Meat and Meat Products | Lecture notes Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa. |
10 | MIDTERM EXAM | |
11 | Microbiological Deterioration in Milk and Dairy Products | Lecture notes Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa. |
12 | Microbiological Deterioration in Egg and Egg Products Microbiological Deterioration in Fruit and Vegetable Products | Lecture notes Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa. |
13 | Microbiological Deterioration in Canned Foods | Lecture notes Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa. |
14 | Microbiological Deterioration in Grain and Cereal Products Microbiological Deterioration in Fermented Alcoholic Beverages | Lecture notes Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa. |
15 | Food Preservation Methods | Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, İrfan Erol, 2007, Pozitif Matbaacılık, Ankara Gıda Mikrobiyolojisi, Mustafa Tayar, Canan Hecer, 2010, Dora Basım-Yayın, Bursa. Lecture notes |
No | Course Outcomes (CO) | Percent |
---|---|---|
1 | Learns the factors affecting microbial growth in foods. | 20 |
2 | Learns important microorganisms in foods. | 20 |
3 | Learns to control the development of microorganisms in foods. | 20 |
4 | Learns food-borne microbial diseases. | 20 |
5 | Learns the preparation of food samples for microbial examination and cultivation methods. | 20 |
CO 1 | CO 2 | CO 3 | CO 4 | CO 5 | |
---|---|---|---|---|---|
PO 1 | 0 | 0 | 0 | 10 | 0 | PO 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | PO 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | PO 4 | 0 | 0 | 10 | 0 | 0 | PO 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | PO 6 | 0 | 10 | 0 | 0 | 0 | PO 7 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | PO 8 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | PO 9 | 0 | 0 | 0 | 10 | 10 | PO 10 | 0 | 0 | 10 | 0 | 0 | PO 11 | 10 | 10 | 0 | 0 | 0 | PO 12 | 10 | 0 | 0 | 0 | 10 |
ECTS Workload | Number | Duration,Min | Total Workload |
---|---|---|---|
Weekly Lecture Hour (Theoretical) | 14 | 180 | 2520 | Weekly Practice/Lab Hour | 14 | 45 | 630 | Homework | 14 | 45 | 630 | Quiz | 14 | 45 | 630 | Material Design, Preparation | 0 | 0 | 0 | Field Studies | 0 | 0 | 0 | Report Preparation | 14 | 45 | 630 | Presentation | 14 | 45 | 630 | Project Making | 0 | 0 | 0 | Other Studies | 14 | 45 | 630 | Mid-Term exam and pre-study | 1 | 420 | 420 | Final Exam and pre-study | 1 | 600 | 600 |
ECTS Workload | % of Mid-term Grading | % of Final Grading |
---|---|---|
Weekly Lecture Hour (Theoretical) | 0 | 0 | Weekly Practice/Lab Hour | 0 | 0 | Homework | 0 | 0 | Quiz | 0 | 0 | Material Design, Preparation | 0 | 0 | Field Studies | 0 | 0 | Report Preparation | 0 | 0 | Presentation | 0 | 0 | Project Making | 0 | 0 | Other Studies | 0 | 0 | Mid-Term exam and pre-study | 40 | 0 | Final Exam and pre-study | 0 | 60 |