Course Name | General Microbiology | ||
Semester | Course Code | Theory Practice Hours | ECTS |
4 | 5041104 | 4 / 1 | 5 |
Course Level | Associate's Degree | ||
Course Delivery Format | Face to face | ||
Coordinator | Assoc. Prof. Dr. Nihat Telli | ||
Coordinator E-mail | ntelli ktun.edu.tr | ||
Instructor |
|
||
Course Assistant |
|
||
Course Objective | To teach a brief History of Microbiology, Classification of Microorganisms, General Features of Bacteria, Molds, Yeasts and Viruses, Effects of Enviromental Factors on Growth of Bacteria, The Equipments and Items used in the Microbiological Laboratory, Preparation of Culture Media, Microscopic Examination of Microorganisms. |
Eng Temel Meslek Dersi | Eng Uzmanlaşma Dersi |
90 | 10 |
Instructional Methods |
---|
Lecture, Demonstration, Discussion, Question and Answer, Experimentation, Practicing, Case Study, Indoor Team/Group Work, Brain Storming |
Week | Course Content | Resource |
---|---|---|
1 | Development of Microbiology from the Beginning to the Present | Lecture notes Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. |
2 | Classification of microorganisms | Lecture notes Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. |
3 | Morphologies of Bacteria | Lecture notes Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. |
4 | Colony morphology | Lecture notes Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. |
5 | Anatomical structures of bacteria (External structure) | Lecture notes Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. |
6 | Anatomical structures of bacteria (Internal structure) | Lecture notes Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. |
7 | Chemical structures of bacteria | Lecture notes Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. |
8 | Nutrition of Microorganisms | Lecture notes Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. |
9 | Growth in liquid media, Growth in solid media, Measuring reproduction | Lecture notes Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. |
10 | MIDTERM EXAM | |
11 | Factors Affecting Bacteria Reproduction | Lecture notes Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. |
12 | Variation and Microorganism Genetics in Bacteria | Lecture notes Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. |
13 | General Characteristics of Molds | Lecture notes Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. |
14 | General Features of Yeasts | Lecture notes Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. |
15 | General Characteristics of Viruses | Lecture notes Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara. |
No | Course Outcomes (CO) | Percent |
---|---|---|
1 | Learns the historical development of microbiology science. | 20 |
2 | Learns the classification of microorganisms. | 20 |
3 | Learns the general characteristics of bacteria, molds, yeasts and viruses. | 20 |
4 | Learns the basic tools and equipment used in the microbiology laboratory. | 20 |
5 | Learns to make microscopic examination. | 20 |
CO 1 | CO 2 | CO 3 | CO 4 | CO 5 | |
---|---|---|---|---|---|
PO 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 5 | PO 2 | 0 | 0 | 10 | 0 | 0 | PO 3 | 10 | 0 | 0 | 0 | 0 | PO 4 | 0 | 0 | 0 | 5 | 0 | PO 5 | 0 | 0 | 0 | 5 | 0 | PO 6 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | PO 7 | 0 | 0 | 0 | 5 | 5 | PO 8 | 0 | 0 | 0 | 5 | 5 | PO 9 | 0 | 10 | 0 | 0 | 0 | PO 10 | 10 | 0 | 0 | 0 | 0 | PO 11 | 0 | 10 | 0 | 0 | 5 | PO 12 | 0 | 0 | 10 | 0 | 0 |
ECTS Workload | Number | Duration,Min | Total Workload |
---|---|---|---|
Weekly Lecture Hour (Theoretical) | 14 | 180 | 2520 | Weekly Practice/Lab Hour | 14 | 45 | 630 | Homework | 14 | 45 | 630 | Quiz | 14 | 45 | 630 | Material Design, Preparation | 0 | 0 | 0 | Field Studies | 0 | 0 | 0 | Report Preparation | 14 | 45 | 630 | Presentation | 14 | 45 | 630 | Project Making | 0 | 0 | 0 | Other Studies | 14 | 45 | 630 | Mid-Term exam and pre-study | 1 | 420 | 420 | Final Exam and pre-study | 1 | 600 | 600 |
ECTS Workload | % of Mid-term Grading | % of Final Grading |
---|---|---|
Weekly Lecture Hour (Theoretical) | 0 | 0 | Weekly Practice/Lab Hour | 0 | 0 | Homework | 0 | 0 | Quiz | 0 | 0 | Material Design, Preparation | 0 | 0 | Field Studies | 0 | 0 | Report Preparation | 0 | 0 | Presentation | 0 | 0 | Project Making | 0 | 0 | Other Studies | 0 | 0 | Mid-Term exam and pre-study | 40 | 0 | Final Exam and pre-study | 0 | 60 |