Food Technologies

Course Content
Course Name   General Microbiology
Semester Course Code Theory Practice Hours ECTS
4 5041104 4 / 1 5
Course Level Associate's Degree
Course Delivery Format Face to face
Coordinator Assoc. Prof. Dr. Nihat Telli
Coordinator E-mail ntelli ktun.edu.tr
Instructor Assoc. Prof. Dr. Nihat Telli
Course Assistant
Course Objective To teach a brief History of Microbiology, Classification of Microorganisms, General Features of Bacteria, Molds, Yeasts and Viruses, Effects of Enviromental Factors on Growth of Bacteria, The Equipments and Items used in the Microbiological Laboratory, Preparation of Culture Media, Microscopic Examination of Microorganisms.
Eng Temel Meslek Dersi Eng Uzmanlaşma Dersi
90 10
Instructional Methods
Lecture, Demonstration, Discussion, Question and Answer, Experimentation, Practicing, Case Study, Indoor Team/Group Work, Brain Storming
Week Course Content Resource
1 Development of Microbiology from the Beginning to the Present Lecture notes
Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
2 Classification of microorganisms Lecture notes
Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
3 Morphologies of Bacteria Lecture notes
Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
4 Colony morphology Lecture notes
Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
5 Anatomical structures of bacteria (External structure) Lecture notes
Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
6 Anatomical structures of bacteria (Internal structure) Lecture notes
Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
7 Chemical structures of bacteria Lecture notes
Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
8 Nutrition of Microorganisms Lecture notes
Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
9 Growth in liquid media, Growth in solid media, Measuring reproduction Lecture notes
Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
10 MIDTERM EXAM
11 Factors Affecting Bacteria Reproduction Lecture notes
Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
12 Variation and Microorganism Genetics in Bacteria Lecture notes
Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
13 General Characteristics of Molds Lecture notes
Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
14 General Features of Yeasts Lecture notes
Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
15 General Characteristics of Viruses Lecture notes
Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık
Gıda Mikrobiyolojisi Osman Erkmen 2011 Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık Çankaya/Ankara.
No Course Outcomes (CO) Percent
1 Learns the historical development of microbiology science. 20
2 Learns the classification of microorganisms. 20
3 Learns the general characteristics of bacteria, molds, yeasts and viruses. 20
4 Learns the basic tools and equipment used in the microbiology laboratory. 20
5 Learns to make microscopic examination. 20
CO 1CO 2CO 3CO 4CO 5
PO 100005
PO 2001000
PO 3100000
PO 400050
PO 500050
PO 600000
PO 700055
PO 800055
PO 9010000
PO 10100000
PO 11010005
PO 12001000
ECTS Workload Number Duration,Min Total Workload
Weekly Lecture Hour (Theoretical)141802520
Weekly Practice/Lab Hour1445630
Homework1445630
Quiz1445630
Material Design, Preparation000
Field Studies000
Report Preparation1445630
Presentation1445630
Project Making000
Other Studies1445630
Mid-Term exam and pre-study1420420
Final Exam and pre-study1600600

ECTS Workload % of Mid-term Grading % of Final Grading
Weekly Lecture Hour (Theoretical)00
Weekly Practice/Lab Hour00
Homework00
Quiz00
Material Design, Preparation00
Field Studies00
Report Preparation00
Presentation00
Project Making00
Other Studies00
Mid-Term exam and pre-study400
Final Exam and pre-study060