Gıda Teknolojisi

Ders İceriği
Dersin Adı   Bitkisel Yağ Teknolojisi
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
1 5041301 3 / 1 4
Dersin Düzeyi Önlisans
Dersin Veriliş Biçimi Yüzyüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Elif Yaver
Koordinatör E-Mail eyaver ktun.edu.tr
Öğretim Elemanı Doç. Dr. Elif Yaver
Yardımcı Öğretim Elemanları
Dersin Amacı Türk Gıda Kodeksi ve TS Standartlarına uygun olarak yağlı tohumlardan yağ üretimi, rafinasyon, margarin ve zeytinyağı üretimini yapma yeterliliklerinin kazandırmak
Temel Meslek Dersi Aktarılabilir Beceri Dersi
80 20
Ders Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
Hafta Ders İçerik Kaynak
1 İnsan gıdası olarak yağın önemi Nas.S,Gökalp H.Y., Ünsal Mahmut, 1998. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi, Müh. Fak. Ders Kitapları. Yayın No:005. Denizli.329 s.
2 Yağ asitleri Nas.S,Gökalp H.Y., Ünsal Mahmut, 1998. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi, Müh. Fak. Ders Kitapları. Yayın No:005. Denizli.329 s.
3 Katı ve sıvı yağ kaynakları Nas.S,Gökalp H.Y., Ünsal Mahmut, 1998. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi, Müh. Fak. Ders Kitapları. Yayın No:005. Denizli.329 s.
4 Ticari öneme sahip yağlar Nas.S,Gökalp H.Y., Ünsal Mahmut, 1998. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi, Müh. Fak. Ders Kitapları. Yayın No:005. Denizli.329 s.
5 Yağlar ve yağlı hammaddelerde bozulma Nas.S,Gökalp H.Y., Ünsal Mahmut, 1998. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi, Müh. Fak. Ders Kitapları. Yayın No:005. Denizli.329 s.
6 Yağlar ve yağlı hammaddelerde değerlendirme ve depolama Nas.S,Gökalp H.Y., Ünsal Mahmut, 1998. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi, Müh. Fak. Ders Kitapları. Yayın No:005. Denizli.329 s.
7 Yağ ekstraksiyonu Nas.S,Gökalp H.Y., Ünsal Mahmut, 1998. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi, Müh. Fak. Ders Kitapları. Yayın No:005. Denizli.329 s.
8 Yağ rafinasyonu Nas.S,Gökalp H.Y., Ünsal Mahmut, 1998. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi, Müh. Fak. Ders Kitapları. Yayın No:005. Denizli.329 s.
9 VİZE
10 Yağ hidrojenasyonu Nas.S,Gökalp H.Y., Ünsal Mahmut, 1998. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi, Müh. Fak. Ders Kitapları. Yayın No:005. Denizli.329 s.
11 Zeytinyağı üretim teknolojisi
12 Margarin üretimi Nas.S,Gökalp H.Y., Ünsal Mahmut, 1998. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi, Müh. Fak. Ders Kitapları. Yayın No:005. Denizli.329 s.
13 Margarin üretimi Nas.S,Gökalp H.Y., Ünsal Mahmut, 1998. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi, Müh. Fak. Ders Kitapları. Yayın No:005. Denizli.329 s.
14 Katı ve sıvı yağlardan hazırlanan ürünler Nas.S,Gökalp H.Y., Ünsal Mahmut, 1998. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi, Müh. Fak. Ders Kitapları. Yayın No:005. Denizli.329 s.
15 Yemeklik yağlarda oksidasyon Nas.S,Gökalp H.Y., Ünsal Mahmut, 1998. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi, Müh. Fak. Ders Kitapları. Yayın No:005. Denizli.329 s.
Sıra Ders Öğrenim Çıktıları Değer
1 Yağ hammaddelerini sunabilme 20
2 Lipid ve lipid benzeri maddelerin özelliklerini söyleyebilme 20
3 Yağlı tohumlardan yağ elde edilmesi aşamalarını anlatabilme 20
4 Yemeklik yağların bozulma nedenleri ve mekanizmalarını kavrayabilme 20
5 Margarin (kahvaltılık, yemeklik ve gıda sanayi; şorteningler) üretimini ve kullanım alanlarını belirtebilme 20
DÖÇ 1DÖÇ 2DÖÇ 3DÖÇ 4DÖÇ 5
00000
0100200
00000
0001020
001000
00000
002000
00000
00000
00000
100000
00000
AKTS İş Yükü Sayı Süre,Dakika Toplam İş Yükü
Haftalık ders saati (Teorik)141802520
Haftalık ders saati (Uygulama) (laboratuvar, stüdyo, atölye vb)000
Ödev2360720
Kısa Sınavlar (quiz)000
Materyal tasarlama, hazırlama000
Arazi Çalışmaları000
Rapor hazırlama000
Sunum000
Proje hazırlama000
Diğer çalışmalar53001500
Ara sınav ve ara sınava hazırlık1600600
Genel sınav ve genel sınava hazırlık1900900

AKTS İş Yükü Ara Sınava Katkı Yüzdesi Finale Katkı Yüzdesi
Haftalık ders saati (Teorik)00
Haftalık ders saati (Uygulama) (laboratuvar, stüdyo, atölye vb)00
Ödev010
Kısa Sınavlar (quiz)00
Materyal tasarlama, hazırlama00
Arazi Çalışmaları00
Rapor hazırlama00
Sunum00
Proje hazırlama00
Diğer çalışmalar020
Ara sınav ve ara sınava hazırlık200
Genel sınav ve genel sınava hazırlık040