Dersin Adı | Bitkisel Yağ Teknolojisi | ||
Dönemi | Dersin Kodu | Teorik Saat / Uygulama Saati | AKTS |
1 | 5041301 | 3 / 1 | 4 |
Dersin Düzeyi | Önlisans | ||
Dersin Veriliş Biçimi | Yüzyüze | ||
Dersin Koordinatörü | Doç. Dr. Elif Yaver | ||
Koordinatör E-Mail | eyaver ktun.edu.tr | ||
Öğretim Elemanı |
|
||
Yardımcı Öğretim Elemanları |
|
||
Dersin Amacı | Türk Gıda Kodeksi ve TS Standartlarına uygun olarak yağlı tohumlardan yağ üretimi, rafinasyon, margarin ve zeytinyağı üretimini yapma yeterliliklerinin kazandırmak |
Temel Meslek Dersi | Aktarılabilir Beceri Dersi |
80 | 20 |
Ders Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
Hafta | Ders İçerik | Kaynak |
---|---|---|
1 | İnsan gıdası olarak yağın önemi | Nas.S,Gökalp H.Y., Ünsal Mahmut, 1998. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi, Müh. Fak. Ders Kitapları. Yayın No:005. Denizli.329 s. |
2 | Yağ asitleri | Nas.S,Gökalp H.Y., Ünsal Mahmut, 1998. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi, Müh. Fak. Ders Kitapları. Yayın No:005. Denizli.329 s. |
3 | Katı ve sıvı yağ kaynakları | Nas.S,Gökalp H.Y., Ünsal Mahmut, 1998. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi, Müh. Fak. Ders Kitapları. Yayın No:005. Denizli.329 s. |
4 | Ticari öneme sahip yağlar | Nas.S,Gökalp H.Y., Ünsal Mahmut, 1998. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi, Müh. Fak. Ders Kitapları. Yayın No:005. Denizli.329 s. |
5 | Yağlar ve yağlı hammaddelerde bozulma | Nas.S,Gökalp H.Y., Ünsal Mahmut, 1998. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi, Müh. Fak. Ders Kitapları. Yayın No:005. Denizli.329 s. |
6 | Yağlar ve yağlı hammaddelerde değerlendirme ve depolama | Nas.S,Gökalp H.Y., Ünsal Mahmut, 1998. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi, Müh. Fak. Ders Kitapları. Yayın No:005. Denizli.329 s. |
7 | Yağ ekstraksiyonu | Nas.S,Gökalp H.Y., Ünsal Mahmut, 1998. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi, Müh. Fak. Ders Kitapları. Yayın No:005. Denizli.329 s. |
8 | Yağ rafinasyonu | Nas.S,Gökalp H.Y., Ünsal Mahmut, 1998. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi, Müh. Fak. Ders Kitapları. Yayın No:005. Denizli.329 s. |
9 | VİZE | |
10 | Yağ hidrojenasyonu | Nas.S,Gökalp H.Y., Ünsal Mahmut, 1998. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi, Müh. Fak. Ders Kitapları. Yayın No:005. Denizli.329 s. |
11 | Zeytinyağı üretim teknolojisi | |
12 | Margarin üretimi | Nas.S,Gökalp H.Y., Ünsal Mahmut, 1998. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi, Müh. Fak. Ders Kitapları. Yayın No:005. Denizli.329 s. |
13 | Margarin üretimi | Nas.S,Gökalp H.Y., Ünsal Mahmut, 1998. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi, Müh. Fak. Ders Kitapları. Yayın No:005. Denizli.329 s. |
14 | Katı ve sıvı yağlardan hazırlanan ürünler | Nas.S,Gökalp H.Y., Ünsal Mahmut, 1998. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi, Müh. Fak. Ders Kitapları. Yayın No:005. Denizli.329 s. |
15 | Yemeklik yağlarda oksidasyon | Nas.S,Gökalp H.Y., Ünsal Mahmut, 1998. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi, Müh. Fak. Ders Kitapları. Yayın No:005. Denizli.329 s. |
Sıra | Ders Öğrenim Çıktıları | Değer |
---|---|---|
1 | Yağ hammaddelerini sunabilme | 20 |
2 | Lipid ve lipid benzeri maddelerin özelliklerini söyleyebilme | 20 |
3 | Yağlı tohumlardan yağ elde edilmesi aşamalarını anlatabilme | 20 |
4 | Yemeklik yağların bozulma nedenleri ve mekanizmalarını kavrayabilme | 20 |
5 | Margarin (kahvaltılık, yemeklik ve gıda sanayi; şorteningler) üretimini ve kullanım alanlarını belirtebilme | 20 |
DÖÇ 1 | DÖÇ 2 | DÖÇ 3 | DÖÇ 4 | DÖÇ 5 | |
---|---|---|---|---|---|
PÇ | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | PÇ | 0 | 10 | 0 | 20 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 10 | 20 | PÇ | 0 | 0 | 10 | 0 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 20 | 0 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | PÇ | 10 | 0 | 0 | 0 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
AKTS İş Yükü | Sayı | Süre,Dakika | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Haftalık ders saati (Teorik) | 14 | 180 | 2520 | Haftalık ders saati (Uygulama) (laboratuvar, stüdyo, atölye vb) | 0 | 0 | 0 | Ödev | 2 | 360 | 720 | Kısa Sınavlar (quiz) | 0 | 0 | 0 | Materyal tasarlama, hazırlama | 0 | 0 | 0 | Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 | Rapor hazırlama | 0 | 0 | 0 | Sunum | 0 | 0 | 0 | Proje hazırlama | 0 | 0 | 0 | Diğer çalışmalar | 5 | 300 | 1500 | Ara sınav ve ara sınava hazırlık | 1 | 600 | 600 | Genel sınav ve genel sınava hazırlık | 1 | 900 | 900 |
AKTS İş Yükü | Ara Sınava Katkı Yüzdesi | Finale Katkı Yüzdesi |
---|---|---|
Haftalık ders saati (Teorik) | 0 | 0 | Haftalık ders saati (Uygulama) (laboratuvar, stüdyo, atölye vb) | 0 | 0 | Ödev | 0 | 10 | Kısa Sınavlar (quiz) | 0 | 0 | Materyal tasarlama, hazırlama | 0 | 0 | Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | Rapor hazırlama | 0 | 0 | Sunum | 0 | 0 | Proje hazırlama | 0 | 0 | Diğer çalışmalar | 0 | 20 | Ara sınav ve ara sınava hazırlık | 20 | 0 | Genel sınav ve genel sınava hazırlık | 0 | 40 |