Dersin Adı | GENEL MİKROBİYOLOJİ | ||
Dönemi | Dersin Kodu | Teorik Saat / Uygulama Saati | AKTS |
1 | 5041104 | 4 / 1 | 5 |
Dersin Düzeyi | Önlisans | ||
Dersin Veriliş Biçimi | Yüzyüze | ||
Dersin Koordinatörü | Doç. Dr. Nihat Telli | ||
Koordinatör E-Mail | ntelli ktun.edu.tr | ||
Öğretim Elemanı |
|
||
Yardımcı Öğretim Elemanları |
|
||
Dersin Amacı | Mikrobiyoloji Bilimin Başlangıçtan Günümüze Gelişimi, Mikroorganizmaların Sınıflandırılması, Bakteri, Küf, Maya ve Virüslerin Genel Özellikleri, Bakterilerin Üremelerine Etki eden Faktörler, Mikrobiyoloji Laboratuvarında Kullanılan Araç ve Gereçler, Besiyeri Hazırlama ve Mikroskobik İnceleme Yapma konularının öğretilmesi amaçlanmaktadır. |
Temel Meslek Dersi | Uzmanlaşma Dersi |
90 | 10 |
Ders Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|
Anlatım, Gösterim, Tartışma, Soru-Cevap, Deney, Uygulama-Alıştırma, Örnek Olay İncelemesi, İç Mekanda Takım/Grup Çalışması, Beyin Fırtınası |
Hafta | Ders İçerik | Kaynak |
---|---|---|
1 | Mikrobiyolojinin Başlangıçtan Günümüze gelişimi | Ders Notları Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık Gıda Mikrobiyolojisi, Osman Erkmen, 2011, Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık |
2 | Mikroorganizmaların sınıflandırılması | Ders Notları Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık Gıda Mikrobiyolojisi, Osman Erkmen, 2011, Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık |
3 | Bakterilerin Morfolojileri | Ders Notları Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık Gıda Mikrobiyolojisi, Osman Erkmen, 2011, Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık |
4 | Koloni morfolojisi | Ders Notları Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık Gıda Mikrobiyolojisi, Osman Erkmen, 2011, Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık |
5 | Bakterilerin anatomik yapıları (Dış yapı) | Ders Notları Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık Gıda Mikrobiyolojisi, Osman Erkmen, 2011, Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık |
6 | Bakterilerin anatomik yapıları (İç yapı) | Ders Notları Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık Gıda Mikrobiyolojisi, Osman Erkmen, 2011, Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık |
7 | Bakterilerin kimyasal yapıları | Ders Notları Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık Gıda Mikrobiyolojisi, Osman Erkmen, 2011, Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık |
8 | Mikroorganizmaların Beslenmesi | Ders Notları Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık Gıda Mikrobiyolojisi, Osman Erkmen, 2011, Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık |
9 | Sıvı ortamda Üreme, Katı ortamda Üreme, Üremenin Ölçülmesi | Ders Notları Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık Gıda Mikrobiyolojisi, Osman Erkmen, 2011, Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık |
10 | ARA SINAV | |
11 | Bakterilerin Üremelerine Etkili Faktörler | Ders Notları Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık Gıda Mikrobiyolojisi, Osman Erkmen, 2011, Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık |
12 | Bakterilerde Varyasyon ve Mikroorganizma Genetiği | Ders Notları Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık Gıda Mikrobiyolojisi, Osman Erkmen, 2011, Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık |
13 | Küflerin Genel Karakterleri | Ders Notları Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık Gıda Mikrobiyolojisi, Osman Erkmen, 2011, Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık |
14 | Mayaların Genel Karakterleri | Ders Notları Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık Gıda Mikrobiyolojisi, Osman Erkmen, 2011, Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık |
15 | Virüslerin Genel Karakterleri | Ders Notları Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2021, 8. Baskı , Nobel Akademik Yayıncılık Gıda Mikrobiyolojisi, Osman Erkmen, 2011, Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık |
Sıra | Ders Öğrenim Çıktıları | Değer |
---|---|---|
1 | Mikrobiyoloji biliminin tarihsel gelişimini öğrenir. | 20 |
2 | Mikroorganizmaların sınıflandırılmasını öğrenir. | 20 |
3 | Bakteri, küf, maya ve virüslerin genel özelliklerini öğrenir. | 20 |
4 | Mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılan temel araç ve gereçleri öğrenir. | 20 |
5 | Mikroskobik inceleme yapmasını öğrenir. | 20 |
DÖÇ 1 | DÖÇ 2 | DÖÇ 3 | DÖÇ 4 | DÖÇ 5 | |
---|---|---|---|---|---|
PÇ | 0 | 0 | 0 | 5 | 0 | PÇ | 10 | 0 | 0 | 0 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 5 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 10 | 0 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 5 | 5 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 5 | 5 | PÇ | 0 | 10 | 0 | 0 | 0 | PÇ | 0 | 10 | 0 | 0 | 5 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 0 | 5 | PÇ | 0 | 0 | 10 | 0 | 0 | PÇ | 10 | 0 | 0 | 0 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
AKTS İş Yükü | Sayı | Süre,Dakika | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Haftalık ders saati (Teorik) | 14 | 180 | 2520 | Haftalık ders saati (Uygulama) (laboratuvar, stüdyo, atölye vb) | 14 | 45 | 630 | Ödev | 14 | 45 | 630 | Kısa Sınavlar (quiz) | 14 | 45 | 630 | Materyal tasarlama, hazırlama | 0 | 0 | 0 | Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 | Rapor hazırlama | 14 | 45 | 630 | Sunum | 14 | 45 | 630 | Proje hazırlama | 0 | 0 | 0 | Diğer çalışmalar | 14 | 45 | 630 | Ara sınav ve ara sınava hazırlık | 1 | 420 | 420 | Genel sınav ve genel sınava hazırlık | 1 | 600 | 600 |
AKTS İş Yükü | Ara Sınava Katkı Yüzdesi | Finale Katkı Yüzdesi |
---|---|---|
Haftalık ders saati (Teorik) | 0 | 0 | Haftalık ders saati (Uygulama) (laboratuvar, stüdyo, atölye vb) | 0 | 0 | Ödev | 0 | 0 | Kısa Sınavlar (quiz) | 0 | 0 | Materyal tasarlama, hazırlama | 0 | 0 | Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | Rapor hazırlama | 0 | 0 | Sunum | 0 | 0 | Proje hazırlama | 0 | 0 | Diğer çalışmalar | 0 | 0 | Ara sınav ve ara sınava hazırlık | 40 | 0 | Genel sınav ve genel sınava hazırlık | 0 | 60 |