Gıda Teknolojisi

Ders İceriği
Dersin Adı   Hijyen ve Sanitasyon
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
0 5041404 2 / 1 3
Dersin Düzeyi Önlisans
Dersin Veriliş Biçimi Yüzyüze
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Rabia Serpil Günhan
Koordinatör E-Mail rsgunhan ktun.edu.tr
Öğretim Elemanı Dr. Öğr. Üyesi Rabia Serpil Günhan
Yardımcı Öğretim Elemanları
Dersin Amacı İnsan sağlığını tehdit eden mikroorganizmaları bulundukları ortamdan uzaklaştırılması, sağlıklı ortamın korunması konularında bilgi sahibi olmak.
Temel Meslek Dersi Aktarılabilir Beceri Dersi
80 20
Ders Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Anlatım, Soru-Cevap, Gösterim
Hafta Ders İçerik Kaynak
1 Tanımlar ve temel kavramlar Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık
2 Mikroorganizmalar ve sanitasyon ilişkisi, mikroorganizmaların gıdalarda bulunuşu, mikrobiyal gelişimi etkileyen faktörler, mikroorganizmaların bulaşma kaynakları Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık
3 Mikroorganizmalar ve sanitasyon ilişkisi, mikroorganizmaların gıdalarda bulunuşu, mikrobiyal gelişimi etkileyen faktörler, mikroorganizmaların bulaşma kaynakları Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık
4 Kişisel Hijyen Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık
5 Temizlik ve temizleme maddeleri, deterjanlar ve çeşitleri, temizleme faktörleri Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık
6 Dezenfeksiyon ve dezenfeksiyon yöntemleri, dezenfektanlar ve çeşitleri Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık
7 Dezenfeksiyon ve dezenfeksiyon yöntemleri, dezenfektanlar ve çeşitleri Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık
8 Gıda işletmesinde hijyen ve sanitasyon uygulamaları, CIP sistemi Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık
9 VİZE
10 Sanitasyon uygulamalarında dikkat edilmesi gereken noktalar Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık
11 Besinleri hazırlama-pişirmede ve servisinde hijyen Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık
12 Su hijyeni Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık
13 Hava hijyeni Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık
14 Haşerelerle mücadele Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık
15 Gıda endüstrisinde kalite yönetim sistemleri ve HACCP Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık
16 HACCP sisteminin dizaynı ve uygulanması Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık
Sıra Ders Öğrenim Çıktıları Değer
1 Hijyen kurallarına uygun olarak kişisel temizlik kurallarını tanımlayabilme ve uygulayabilme 25
2 Personel, su, alet-ekipman, işyeri ve gıda hijyeni konuları hakkında anlatabilme 25
3 Gıda güvenliği sistemlerinin önemini belirtebilme 25
4 gıda endüstrisinde uygulanan hijyen ve sanitasyon kurallarının önemini belirtebilme 25
DÖÇ 1DÖÇ 2DÖÇ 3DÖÇ 4
0000
0000
0000
0000
0000
00300
0000
020030
0000
20000
0000
0000
AKTS İş Yükü Sayı Süre,Dakika Toplam İş Yükü
Haftalık ders saati (Teorik)142403360
Haftalık ders saati (Uygulama) (laboratuvar, stüdyo, atölye vb)000
Ödev1180180
Kısa Sınavlar (quiz)000
Materyal tasarlama, hazırlama000
Arazi Çalışmaları000
Rapor hazırlama000
Sunum000
Proje hazırlama000
Diğer çalışmalar000
Ara sınav ve ara sınava hazırlık1200200
Genel sınav ve genel sınava hazırlık1500500

AKTS İş Yükü Ara Sınava Katkı Yüzdesi Finale Katkı Yüzdesi
Haftalık ders saati (Teorik)00
Haftalık ders saati (Uygulama) (laboratuvar, stüdyo, atölye vb)00
Ödev010
Kısa Sınavlar (quiz)00
Materyal tasarlama, hazırlama00
Arazi Çalışmaları00
Rapor hazırlama00
Sunum00
Proje hazırlama00
Diğer çalışmalar00
Ara sınav ve ara sınava hazırlık300
Genel sınav ve genel sınava hazırlık050