Dersin Adı | Hijyen ve Sanitasyon | ||
Dönemi | Dersin Kodu | Teorik Saat / Uygulama Saati | AKTS |
0 | 5041404 | 2 / 1 | 3 |
Dersin Düzeyi | Önlisans | ||
Dersin Veriliş Biçimi | Yüzyüze | ||
Dersin Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Rabia Serpil Günhan | ||
Koordinatör E-Mail | rsgunhan ktun.edu.tr | ||
Öğretim Elemanı |
|
||
Yardımcı Öğretim Elemanları |
|
||
Dersin Amacı | İnsan sağlığını tehdit eden mikroorganizmaları bulundukları ortamdan uzaklaştırılması, sağlıklı ortamın korunması konularında bilgi sahibi olmak. |
Temel Meslek Dersi | Aktarılabilir Beceri Dersi |
80 | 20 |
Ders Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|
Anlatım, Soru-Cevap, Gösterim |
Hafta | Ders İçerik | Kaynak |
---|---|---|
1 | Tanımlar ve temel kavramlar | Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık |
2 | Mikroorganizmalar ve sanitasyon ilişkisi, mikroorganizmaların gıdalarda bulunuşu, mikrobiyal gelişimi etkileyen faktörler, mikroorganizmaların bulaşma kaynakları | Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık |
3 | Mikroorganizmalar ve sanitasyon ilişkisi, mikroorganizmaların gıdalarda bulunuşu, mikrobiyal gelişimi etkileyen faktörler, mikroorganizmaların bulaşma kaynakları | Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık |
4 | Kişisel Hijyen | Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık |
5 | Temizlik ve temizleme maddeleri, deterjanlar ve çeşitleri, temizleme faktörleri | Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık |
6 | Dezenfeksiyon ve dezenfeksiyon yöntemleri, dezenfektanlar ve çeşitleri | Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık |
7 | Dezenfeksiyon ve dezenfeksiyon yöntemleri, dezenfektanlar ve çeşitleri | Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık |
8 | Gıda işletmesinde hijyen ve sanitasyon uygulamaları, CIP sistemi | Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık |
9 | VİZE | |
10 | Sanitasyon uygulamalarında dikkat edilmesi gereken noktalar | Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık |
11 | Besinleri hazırlama-pişirmede ve servisinde hijyen | Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık |
12 | Su hijyeni | Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık |
13 | Hava hijyeni | Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık |
14 | Haşerelerle mücadele | Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık |
15 | Gıda endüstrisinde kalite yönetim sistemleri ve HACCP | Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık |
16 | HACCP sisteminin dizaynı ve uygulanması | Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık |
Sıra | Ders Öğrenim Çıktıları | Değer |
---|---|---|
1 | Hijyen kurallarına uygun olarak kişisel temizlik kurallarını tanımlayabilme ve uygulayabilme | 25 |
2 | Personel, su, alet-ekipman, işyeri ve gıda hijyeni konuları hakkında anlatabilme | 25 |
3 | Gıda güvenliği sistemlerinin önemini belirtebilme | 25 |
4 | gıda endüstrisinde uygulanan hijyen ve sanitasyon kurallarının önemini belirtebilme | 25 |
DÖÇ 1 | DÖÇ 2 | DÖÇ 3 | DÖÇ 4 | |
---|---|---|---|---|
PÇ | 0 | 0 | 0 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 30 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 0 | PÇ | 0 | 20 | 0 | 30 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 0 | PÇ | 20 | 0 | 0 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 0 | PÇ | 0 | 0 | 0 | 0 |
AKTS İş Yükü | Sayı | Süre,Dakika | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Haftalık ders saati (Teorik) | 14 | 240 | 3360 | Haftalık ders saati (Uygulama) (laboratuvar, stüdyo, atölye vb) | 0 | 0 | 0 | Ödev | 1 | 180 | 180 | Kısa Sınavlar (quiz) | 0 | 0 | 0 | Materyal tasarlama, hazırlama | 0 | 0 | 0 | Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 | Rapor hazırlama | 0 | 0 | 0 | Sunum | 0 | 0 | 0 | Proje hazırlama | 0 | 0 | 0 | Diğer çalışmalar | 0 | 0 | 0 | Ara sınav ve ara sınava hazırlık | 1 | 200 | 200 | Genel sınav ve genel sınava hazırlık | 1 | 500 | 500 |
AKTS İş Yükü | Ara Sınava Katkı Yüzdesi | Finale Katkı Yüzdesi |
---|---|---|
Haftalık ders saati (Teorik) | 0 | 0 | Haftalık ders saati (Uygulama) (laboratuvar, stüdyo, atölye vb) | 0 | 0 | Ödev | 0 | 10 | Kısa Sınavlar (quiz) | 0 | 0 | Materyal tasarlama, hazırlama | 0 | 0 | Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | Rapor hazırlama | 0 | 0 | Sunum | 0 | 0 | Proje hazırlama | 0 | 0 | Diğer çalışmalar | 0 | 0 | Ara sınav ve ara sınava hazırlık | 30 | 0 | Genel sınav ve genel sınava hazırlık | 0 | 50 |