Yazılım Mühendisliği

KONYA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 

YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 

TANITIM REHBERİ (Dosya Olarak İndir)

 

1. Konya Teknik Üniversitesi bir devlet üniversitesi midir? 

Evet. 1970 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

 

2. Yazılım Mühendisliği Bölümünü kısaca tanıtır mısınız?

Bölümümüz 2020 yılında kurulmuş olup 2021 yılından beri öğrenci almaktadır. 2023 yılı itibariyle 7 öğretim üyesi olmak üzere toplam 13 akademik personelden oluşmaktadır.

 

3. Yazılım Mühendisliği Bölümünün Bilgisayar Mühendisliği Bölümlerinden ne gibi farkları var?

Bölümümüzde, Bilgisayar Mühendisliğinde genel olarak okutulan Lojik Tasarım, Temel Elektronik, Bilgisayar Mimarisi gibi donanım dersleri seçmeli ders havuzunda olup bu dersler yerine Yazılım Tasarım Dersleri, Yazılım Mimarisi, Yazılım Proje Yönetimi, Web ve Mobil gibi sektör için önemli dersler tüm öğrencilerimize okutulmaktadır.

 

4. Bölümün öğretim elemanları hangi alanlarda çalışmaktadır?

Bölümümüzde hocalarımız; Yapay Zekâ, Makine Öğrenmesi, Siber Güvenlik, Veri Tabanı, Blok Zincir Teknolojileri, Kriptoloji, Modern Web Teknolojileri, Biyomedikal Sistemler, Gömülü Sistemler başta olmak üzere Oyun Programlama, Mobil Yazılım Geliştirme, Doğal Dil İşleme gibi farklı alanlarda çalışmaktadır.

 

5. Bölümde hangi yazılım dilleri öğretilmektedir?

Bölümüzde 1. yıl C programlama dili ile Algoritma ve Programlama Temeli oluşturulmaktadır. 2. yıl Java ve C# dili üzerinden ödev ve proje geliştirilmektedir. 3. yıl PHP, Java Script dilleri gösterilmektedir. Ayrıca uzmanlaşmak isteyen öğrencilerimiz Phyton, Matlab, C++ gibi dilleri seçmeli ders havuzundan alarak kendilerini geliştirebilmektedir.

 

6. Dersler bilgisayar ortamında mı işlenmektedir?

Bölümümüzde C, Java, Veri Tabanı, Web, Mobil gibi dersler teorik derslere ilaveten laboratuvar dersleriyle desteklenmektedir. Bu dersler laboratuvarda doğrudan bilgisayar ortamında işlenmektedir. Ayrıca teorik derslerimizde de Editor/Uygulama Geliştirme ortamı (IDE) kullanılarak öğrencilerimiz daha etkin bir öğrenmeye sahip olmaktadır. Bununla beraber, derslerimiz ödev ve projelerle desteklenerek çok daha verimli bir şekilde işlenmektedir.

 

7. Teknofest ve Tübitak projelerine katılan takımlarınız var mı?

Evet. Teknofest için takımlarımız Uluslararası İHA, İnsansız Su Altı Sistemleri vb. farklı kategorilerde dereceler ve ödüller almıştır. TÜBİTAK kapsamında ise 2209-A Bilimsel Araştırma Projelerinde şu ana kadar üç kabul almış projemiz bulunmaktadır. Hâlihazırda öğrencilerimizi projelere katılımlarını özellikle destekleyerek proje sayımızı her geçen dönem artırmaktayız. Ayrıca proje yazımına dair dersimiz de bulunmaktadır.

 

8. Yazılım sektöründeki yeni teknolojilere karşı bölüm ne durumdadır?

Yazılım dünyasında yeni teknolojilerden Web Back-End için .Net Core derslerde okutulmaktadır. Web Front-End teknolojisi olarak ise React öğrencilerimize okutulmaktadır. Mobil yazılım geliştirme için Flutter dili okutulmaktadır. Oyun geliştirme için Unity platformu, Blok Zincir teknolojisi için ise Solidity kullanılmaktadır.

 

9. Bölümün özel sektörle nasıl bir ilişkisi var?

Bölümümüz donanımlı bir mühendis yetiştirmeyi temel görev olarak görmektedir. Bundan dolayı bölümümüz özellikle sektördeki farklı firmalarla bağlantı halindedir. Bölümümüz güncel teknolojileri yakalamak için sürekli kendini güncellemeye çalışmaktadır.

 

10. Son dönemdeki intörn mühendislik nedir?

İntörn Mühendislik kavramı ile öğrencilerimizin son dönem doğrudan bir yazılım/bilişim firmasıyla anlaşmasını ve böylece BT iş dünyasına girmesini hedeflemekteyiz.

 

11. Öğrenci mezun olduğunda kendisini nasıl bir gelecek bekliyor?

Yukarıda saydığımız sebeplerden ötürü mezun öğrencilerimizin farklı yazılım dillerinde proje geliştirmeye hazır, bilişim sektöründe var olan modern teknolojileri kullanabilen bir mühendis olmasını hedeflemekteyiz.